まるやま組

スポンサーサイト
--/--/--(--) | スポンサー広告 |Comment
上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。
8月のまるやま組のおさそい
2012/08/02(木) | 文化 |Comment
暑い日々が続いていますが皆さんお元気ですか?

08022.jpg


まるやまは連日の青空に田んぼの緑のカーペットがたなびいています。まるやま組の畔豆に加えて、集落の農家さんも復活させた畔豆も今までなかった風景をつく
っています。集落のおばあちゃん達から在来種の種をいただいて蒔いた菜園もそろそろ収穫始めました。

夏のひととき、まるやま組で身近なゆたかさ感じてみませんか?

0802.jpg


日時:   8月5日(日) 午前9:00~午後2:00
内容:   植物いきもの観察&まるやまあるき、大豆、雑穀手入れ
     オープンキッチン(菜園の夏野菜を使ってごはん。野草のお茶。差し入れ歓迎!)
定員:  30人
持ち物: まるやま組あるき札(必携!)、長靴、軍手、汚れてもよい服装、タオル、帽子、飲み物、クレヨンや色鉛筆など(白地図希望者)、暑さ対策お忘れな
く!
費用:  会費 個人3,000円/年、家族5,000円/年、ビジター大人1,000円/回、ビジター子供500円/回
     オープンキッチン 大人800円、小学生以下500円
申込み: 8月3日(金)までにeメール notomaruyama@gmail.com か電話 0768-26-1668 に連絡下さい.
お願い: 車は出来るだけ乗り合わせて、駐車の際は農業の方の迷惑にならないようお願いします。
ご注意: 9月以降のまるやま組は基本第2日曜日。 9/9, 10/14, 11/11, 12/9アエノコ ト, 2/24アエノコト。

08021.jpg


植物は秋に向けて少しずつ準備しています。アザミやヒヨドリバナ、盆花として親しまれているミゾソバなど赤紫色の花がみられます。木々には小さな栗のイガや
ネムの花をみることができます。

自由研究に押し葉標本を作っても楽しいですね。小さな花や葉っぱ用のプレス機もご用意していますよ!ご希望の方にはまるやまの白地図帳も描いていただけます
。色鉛筆やクレヨンなど好きな筆記具ご持参下さい。

08023.jpg


オープンキッチンでは菜園でとれたインゲン、ナス、ズッキーニ、ゆうがお、ジャガイモと無農薬の夏野菜がいっぱいです。昔懐かしい味からちょっとおしゃれな
食べ方まで提案します!おたのしみに。

ご希望の方には、まるやま組グループメーリングリストの招待状もお送りさせていただきます。


To friends of Maruyama-gumi

Hope this mail finds you all well in these hot and maggy days.

Here in Mariuyama area in Mii, Noto, rice field looks like green carpet
weaving under the deep blue sky. Bean and local vegitables are growing
in between rice field.

We are planning monthly Maruyama walk & openkitchen as written below.
If you have a time, please come to join us.

Date & Time: Aug 5th, Sunday, from 9:00am to 2:00pm

Schedule (plan):
9:00 - 9:30 Maintenance of Bean & vegitable in field
9:30 - 12:00 Maruyama Walk, Plants and Bugs Survey
12:00 - 2:00 Open Kitchen (Cooking fresh onion, peas, etc. We also
welcome your recipes and food of this seasondisscussions.)

Capacity: 30 people.

What to bring: Maruyama Stamp Card (if you have joined before), long
boots, grabs, casual clothing for walking, towels, cap or hat, drinks
for walking. Please take care against heatstoroke.

Entry fee: 3,000yen for individual membership/year, 5,000yen for a
family membership/year, 1,000yen for adult visitor, 500yen for kids’
visitor (up to 6th grade)
Fee for Open Kitchen/Lunch: 800yen for adult, 500yen for kids (up to
6th grade)

RSVP: by August 3rd, Friday via e-mail to notomaruyama@gmail.com,
kibohagino@aol.com or call to 0768-26-1668.

Future Schedule: 9/9, 10/14, 11/11, 12/9aenokoto, 2/24aenokoto

We can see plants already preparing fall crops and it might be good
chance for kids to make botanical specimen for summer project.
Kidney beans, Egg plants, Zucchini, White-flowered gourd, Potato and
other summer vegitables will be cooked in the Open-Kitchen.

Please tak care of your self and enjoy summer.